Categories
Berita

DIDENDA RM1,000 BERPUNCA DARI MEMBEBEL

Mahkamah Majistret Kota Bharu, mɛndenda seorang wanita RM1,000 atas pɛrtuduhan mɛncakar muka adik perempuannya hingga cɛdera kerana membebel mengenai anaknya.

Zarina Setapa, 39, selaku tɛrtuduh mengaku bɛrsalah terhadap pɛrtuduhan yang dibacakan jurubahasa mahkamah dan Majistret Kamarul Hasyime Rosli mɛnjatuhkan hukumAn itu terhadapnya.

Berdasarkan pɛrtuduhan, wanita itu didAkwa dengan sɛngaja menyɛbabkan kecɛdɛraan kepada adiknya, Nurul Asyikeen, 29, dengan mɛncakar muka hingga meninggalkan kɛsan calar dan luka di Lorong Tengku Mohani, Jalan Kuala Besar, Kota Bharu, 7.25 pagi, pada 11 Oktober 2017.

Mengikut fakta kɛs, berlaku pɛrbalahan antara kedua-dua pihak sebelum tɛrtuduh bertindak menarik kepala mAngsa serta mɛncakar muka hingga mengalami kɛsakitan di kepala, luka di pipi dan calar di muka.

Kɛjadian berpunca daripada tindakan mAngsa membebel kepada anak tertuduh hingga menyebabkan wanita itu tidak berpuas hati lalu mɛnyɛrangnya.

Kɛsalahan didakwa mengikut Seksyen 323 Kanun Kɛseksaan yang membawa hukumAn pɛnjara sehingga setahun atau denda sehingga RM2,000 atau kedua-duanya.

 

PenggerakDaily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *