Categories
Berita kemalangan Kesihatan

STAF MRT LALUAN KAJANG SAH POSITIF COVID-19

Seorang staf operasi Mass RapidTransit (MRT) Laluan Kajang disahkan positif COVID-19 dan kini dikuarantin di Hospital Sungai Buloh.

Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail) dalam satu kenyataan memaklumkan, staf berkenaan bertugas sebagai pengendali tren atau ‘transit officer’ yang bertugas buat kali terakhir pada 21 Oktober 2020.

“Bertindak daripada pengesahan itu, Rapid Rail, yang menjadi operator untuk MRT Laluan Kajang telah melaksanakan kerja-kerja disinfektasi dan pembersihan tempat kerja staf berkenaan malam tadi berpandukan garis panduan yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

“Tren-tren pula sememangnya ditetapkan untuk menjalani kerja-kerja pembasmian kuman dan pembersihan setiap malam selepas operasi pada hari berkenaan,” kata kenyataan itu di sini pada Ahad.

Menurut kenyataan itu lagi, semua kakitangan lain yang mempunyai kontak rapat dengan staf berkenaan telah diminta untuk menjalani ujian saringan dan menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari seperti yang ditetapkan di bawah prosedur operasi standard KKM.

“Semua agensi-agensi berwajib yang berkenaan termasuk Majlis Keselamatan Negara, Kementerian Pengangkutan dan Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) telah dimaklumkan tentang langkah-langkah yang telah diambil.

“Pihak pengurusan dan staf Prasarana khususnya di Rapid Rail dan Rapid Bas telah dilatih untuk menerapkan piawaian dan protokol tertinggi untuk kebersihan dan sanitasi berkaitan COVID-19 selaras dengan garis panduan keselamatan dan kesihatan yang ditetapkan oleh KKM,” katanya.

Sementara itu, jelas kenyataan itu, perkhidmatan MRT Laluan Kajang dan semua perkhidmatan pengangkutan awam lain kendalian Prasarana – Transit Aliran Ringan (LRT), monorel, Bas Rapid Transit dan bas henti-henti adalah selamat digunakan.

“Para pengguna diingatkan supaya mengikuti dengan rapi SOP yang telah ditetapkan khususnya pemakaian pelitup muka dengan kemas sepanjang masa, sentiasa mencuci tangan dengan cecair pembasmi kuman serta mengambil suhu badan dan mendaftar dengan aplikasi MySejahtera atau di buku log sebelum memasuki tren.

“Langkah-langkah ini adalah penting untuk kita bersama-sama memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19 di samping memudahkan KKM membuat pengesanan semula sekiranya ada kes positif COVID-19.

“Pihak kami adalah komited menjalankan langkah-langkah yang dapat melindungi kesihatan dan keselamatan penumpang dan juga staf,” tambah kenyataan itu.

Sumber: Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *