Categories
Business Ekonomi

ISKANDAR MALAYSIA REKOD RM368 BILION PELABURAN

ISKANDAR PUTERI: Iskandar Malaysia telah merekodkan nilai pelaburan terkumpul sebanyak RM368 bilion sejak 2006 hingga Jun 2022, dengan sejumlah RM219 bilion telah berjaya direalisasikan setakat ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi), Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, Singapura kekal sebagai pelabur asing kedua terbesar bagi wilayah Iskandar Malaysia dengan jumlah pelaburan komited sebanyak RM25.3 bilion.

Katanya, pelaburan itu melibatkan pelbagai sektor antaranya pembuatan, penjagaan kesihatan, pendidikan, perkhidmatan perniagaan dan pembangunan serta perindustrian.

“Pandemik Covid-19 sejak 2020 lalu telah beri kesan buruk kepada kedua-dua negara, namun keputusan untuk membuka semula sempadan Malaysia-Singapura pada 1 April lalu telah mempercepat proses pemulihan ekonomi, khususnya bagi Johor dan Iskandar Malaysia.

“Kami dapat lihat kesesakan lalu lintas di Tambak Johor dan juga LinKedua, kedai makan turut dipenuhi orang ramai termasuk warganegara Singapura yang telah meneruskan kembali lawatan mingguan mereka ke Johor dan Malaysia.

“Trafik dan juga ekonomi semakin kembali normal,” katanya ketika berucap selepas mempengerusikan bersama Mesyuarat ke-15 Jawatankuasa Menteri Bersama Malaysia-Singapura bagi Iskandar Malaysia (JMCIM) dengan Menteri Pembangunan Negara Singapura, Desmond Lee, di sini hari ini.

Tambah Mustapa, Malaysia dan Singapura perlu terus bekerjasama dengan erat bagi berdemo kemungkinan cabaran ekonomi khususnya pada tahun depan dalam usaha meningkatkan ketahanan ekonomi kedua-dua negara.

Sementara itu, mengulas berhubung penganjuran JMCIM, beliau memberitahu sejak penubuhannya pada 2007, jawatankuasa itu telah memainkan peranan penting dalam meningkatkan kerjasama antara Malaysia dan Singapura, melalui Iskandar Malaysia.

“Pada mesyuarat terakhir kami pada Disember 2021 yang dihoskan Singapura, kami memutuskan untuk meremajakan JMCIM dan kami telah bersetuju menyemak kebanyakan Syarat Rujukan (TOR) Kumpulan Kerja.

“Terdapat pencapaian ketara dalam enam Kumpulan Kerja, dengan lebih daripada 45 inisiatif dan projek strategik sejak penubuhan JMCIM pada 2007.

“Idea pecah tanah dan projek inovatif seperti Sistem Pembersihan Automatik Malaysia (MACS), M-BIKES, Sister Wetlands dan Projek Transit Pantas (RTS) datang daripada platform JMCIM,” jelasnya.

Mustapa turut memberitahu, projek Afiniti dan Avira (Fasa 1) Medini yang merupakan Projek Ikonik akan memfokuskan kepada perkongsian ekosistem permulaan teknologi, pemudahan aktiviti perniagaan dan juga pelbagai kerjasama lain melalui
perkongsian pengetahuan dan pertukaran teknikal.

Penggerak Daily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *