Categories
Budaya Filem Hiburan Lifestyle Politik Teknologi

KITA SEMUA TRUMAN BURBANK DALAM THE TRUMAN SHOW

Oleh: Nami Cob Nobbler
Dalam filem Hollywood tahun 1998, aku menonton filem berjudul The Truman Show. Dalam cerita tu, budak bernama Truman Burbank membesar di bandar buatan Seahaven.
Bandar tu sebenarnya studio, dan setiap kisah hidup Truman, diplotkan dan dijadikan hiburan jutaan orang ramai.
Pada akhirnya Truman berlayar merentas ribut hurikan buatan pengarah, Christoff sampai Truman temui pintu keluar studio.
Dalam filem The Matrix pula, tahun 1999, aku merasakan hidup kita ni sedang disusunaturkan oleh The Architect dan dikawal oleh Agent Smith mengawal orang dan cuba menghapuskan Neo.
Dalam cerita Fight Club, juga tahun 1999 adalah tahun di mana game Sim City mula popular, timbul soalan maskuliti yang ditimbulkan dalam cerita tu.
Setahun kemudian, The Sims yang susun keluarga, susun member sampai kau takde life susun life karektor game kau.
Apabila Elon Musk mengajukan teori yang kita ni mungkin hidup dalam simulasi, aku cuba berfikir sejarah hidup aku, adakah semua benda berlaku secara kebetulan, atau dirancang?
Adakah kita semua ni diaturkan macam Vince McMahon susun jadual siapa watak baik, siapa watak jahat dalam wrestling?
Sebab kita semua – terperangkap dalam Seahaven kita – modeniti. Filem The Truman Show secara sarkastik memilih design bandar 1950an sebagai setting, sebab itulah peak modernity. Lepas JFK kena tembak, all modernity already go to the downfall.
Dan saat bila kau sedar, hidup kau ni sebenarnya ditentukan oleh Agent Smith-Agent Smith yang berkeliaran dalam hidup kau, dan kau cuba cam satu demi satu siapa Agent Smith kau, kau – macam Truman Burbank, cuba keluar dari dunia modeniti yang kacau ni.
Macam mana Truman nampak Seahaven ni palsu, macam tu juga aku nampak yang modeniti ini palsu.
Aku rasa kita semua ni rasa terperangkap. Kalau nak ada anak, kena ada rumah, kereta, lengkap perabot. Nak belanja kena sekian-sekian ribu duit. Kita nak bayar hutang belajar lagi.
Ada parti politik tu janji macam-macam, bila dah undi, dia boleh kata manifesto bukan janji.
Pada akhirnya kita semua terperangkap dengan harapan yang kita telah bina dari utopia modeniti. Kau nak tahu apa utopia modeniti? Kalau Mahathir, Wawasan 2020.
Pada hakikatnya, kita semua tahu, ada Tuhan yang menggerakkan kita. Tapi ada manusia cuba menjadi Tuhan. Namanya George Soros. George Soros cuba menjadi The Architect dalam filem The Matrix, atau Christoff dalam filem Truman.
George Soros ada berkomplot dengan ramai ‘pembesar’ Hollywood macam Harry Weinstein atau Jeffrey Epstein. Yahudi-Yahudi ni lah yang kuasai media Hollywood, CNN, CNBC dan New York Times, yang sekarang ni Donald Trump tengah lawan.
Dan sebab tu Elon Musk rasa, macam mana Truman Burbank nak keluar dari Seahaven, dia nak keluar dari Bumi.
Kau tak rasa ke semua ni tersangatlah Orwellian? Tak rasa ke kita sedang dikelilingi Agent Smith, atau O’Brien dalam novel Nineteen Eighty Four?
Kita akhiri tulisan ini dengan lagu Kenny Remy Martin, Suratan Atau Kebetulan.
PenggerakDaily
*Artikel ini tidak semestinya mencerminkan pendirian Penggerak Daily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *