Categories
Sukan

SISTEM PENGGILIRAN BANTU JDT HADAPI SAINGAN 2022

ISKANDAR PUTERI: Pasukan bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT) bakal mempunyai skuad yang besar bagi membantu mereka mengharungi kempen 2022 khususnya dalam empat kejohanan melibatkan saingan domestik dan antarabangsa.

Pengarah Teknikal JDT, Alistair Edwards berkata, empat kejohanan itu adalah kelayakan ke Liga Juara-Juara AFC, Piala FA, Piala Malaysia dan Liga Super.

Menurut beliau, skuad besar penting kerana JDT berpotensi bermain 50 perlawanan pada musim 2022 bergantung kepada kemaraan ke pusingan terakhir dalam pertandingan Piala.

“Justeru, skuad besar yang berkualiti diperlukan untuk penggiliran pemain dan memastikan pasukan berada pada tahap optimum untuk semua pertandingan.

“Akan ada pemain yang terlibat dalam sistem penggiliran juga akan menyaksikan mereka bermain untuk JDT II untuk mendapatkan ‘match fitness’ dan memastikan mereka bersedia untuk pasukan utama pada bila-bila masa.

“Penggiliran bersama JDT II juga akan membantu perkembangan pemain muda yang beraspirasi tinggi di JDT II apabila mereka dapat menimba pengalaman berharga bermain bersama pemain yang lebih berpengalaman, sekali gus memastikan peralihan yang lancar ke pasukan senior seperti kisah kejayaan Arif Aiman ​​Hanapi dan Ramadhan Saifullah,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan yang dimuat naik dalam laman Facebook rasmi JDT, hari ini.

Tambah Edwards, pemain yang terlibat dalam penggiliran dengan JDT II kekal sebagai sebahagian besar daripada perancangan pasukan utama.

“(Hal itu) atas sebab-sebab yang dinyatakan di atas, termasuk memastikan sesi latihan pasukan utama yang berkualiti tinggi dan intensiti tinggi. Oleh itu, kelab tidak dapat meminjamkan keluar pemain ini,” ujarnya lanjut.

Penggerak Daily

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *